Kansainvälinen standardisoimisjärjestö (International Organization for Standardization eli ISO) tekee standardisointityötä ympäri maailmaa ja kehittää eri aloille standardeja, jotta eri järjestelmät toimisivat mahdollisimman hyvin yhteen. Nimestäänkin päätellen järjestön toiminta on hyvin kansainvälistä, ja eri työryhmissä on jäseniä eri puolilta maailmaa. Näin on myös paikkatietoalan omassa ISO/TC 211 -ryhmässä, jossa on osallistujia kaikilta mantereilta Etelämannerta lukuun ottamatta. Normaalisti ryhmä kokoontuu pari kertaa vuodessa yleiskokoukseen eri puolille maailmaa. Kokouksia on viime vuosina ollut muun muassa Australiassa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Koronapandemia kuitenkin muutti kaiken. Kokoukset siirtyivät verkkoon, kuten kaikkialla muuallakin. Aikaerot tuovat haasteita työhön. ”Suomen onneksi kokoukset on pidetty iltapäivän ja alkuillan aikana, mutta sääliksi käy vaikkapa australialaiset. He joutuvat osallistumaan kokouksiin keskellä yötä”, Suomen edustaja Jari Reini Maanmittauslaitokselta huokaa. Teknisiä ongelmia on onneksi ollut melko vähän, mutta virtuaalitapaamisista jää puuttumaan paljon. Vapaamuotoista keskustelua on paljon vähemmän ja uusiin ihmisiin on vaikeampi tutustua. “Joulukuun alussa on seuraava kokous. Toiveena oli, että pääsisimme silloin yhdessä Tukholmaan. Tämä ei kuitenkaan toteudu, ja joudumme odottamaan edelleen. Toivottavasti ensi vuonna pääsemme jo tapaamaan kasvokkain”, Reini pohtii.
Uusia standardeja ja pohdinnan aiheita
Koronapandemiasta huolimatta standardisointityö on mennyt eteenpäin. Vuoden 2021 aikana on julkaistu neljä uutta standardia, jotka liittyvät muun muassa rakennusten tietomalleihin ja lineaariseen referointiin. Lisäksi monien standardien päivitys on työn alla. Digitalisaatio etenee ja rajapintapalvelut kehittyvät hurjaa vauhtia. Julkisen hallinnon digitalisaatio on noussut pohdinnan aiheeksi myös standardisointityössä. ISO/TC 211 -ryhmään onkin perustettu uusi väliaikainen työryhmä Ad hoc group on digital transformation of public administration (e-Government). Ryhmän keskeisenä tavoitteena on pohtia, mitkä paikkatietostandardit ovat relevantteja julkishallinnon digitalisaatiossa. Samalla se seuraa, ettei muissa ISO:n teknisissä komiteoissa luoda omia paikkatietostandardeja.
Uusi puheenjohtaja Brittein saarilta
Vuodenvaihde tuo uusia tuuli ISO/TC 211 -organisaatioon. Ryhmän nykyinen puheenjohtaja Agneta Engberg Ruotsin Lantmäterietistä jää eläkkeelle. Uutena puheenjohtajana aloittaa Peter Parslow Iso-Britannian Ordnance Surveystä. Ruotsin standardisointijärjestö Svenska Institutet för Standarder (SIS) hoitaa edelleen sihteeristön tehtäviä vetäjänään Mats Åhlin. Kyselimme tunnelmia näistä muutoksista nykyiseltä ja uudelta puheenjohtajalta. Agneta Engberg on iloinen siitä, että jäsenet ovat ottaneet enemmän ja enemmän vastuuta ISO/TC 211 -työssä, mutta toisaalta monissa maissa ei ole ollenkaan aktiivisia toimijoita. ”Työmme perustuu globaalin käyttäjäyhteisön yksilöimiin vaatimuksiin ja käytännön tarpeisiin. Jäsenten panos ja sidosryhmien osallistuminen ovat menest yksemme avain”, Engberg toteaa. Hän näkee viestinnän olevan avainasemassa. ”Sen avulla tietoisuus standardisointityöstä lisääntyy ja työmme käytännön tulokset näkyvät yhä useammalle.” Ensi vuonna aloittava Peter Parslow on työskennellyt tietomallintamisen parissa vuosituhannen alusta lähtien – ensin hydrografisen datan ja myöhemmin Ordnance Surveyllä paikkatiedon parissa. Hän on ollut koko ajan aktiivisesti mukana myös standardisointityössä. Parslow yllättyi iloisesti kuullessaan mahdollisuudesta aloittaa ISO/TC 211 -ryhmän puheenjohtajana. ”Elämme mielenkiintoisia aikoja. Paikkatiedon merkitys näkyy konkreettisesti yhä enemmän kaikessa toiminnassa. Se auttaa etsiessämme lähintä kahvilaa, suunnitellessamme kestävää kaupunkiasumista ja auttaessamme pandemioiden tutkimuksessa. Toivon, että voimme yhdistää kymmenistä maista tulevien asiantuntijoiden voimat ja helpottaa paikkatietojen käyttöä. Haluan, että yhteistyömme on koko ajan sujuvampaa huolimatta erilaisista taustoistamme,” Parslow toteaa.
Tanskalaiselle merkittävä rooli
Peter Parslow’n siirtyessä puheenjohtajaksi myös standardien ylläpitoryhmän (Programme Maintenance Group, PMG) puheenjohtaja vaihtuu. Ryhmä on erittäin tärkeä, koska se koordinoi standardien linkitystä toisiinsa ja antaa suosituksia, mitkä standardit vaatisivat mahdollisesti päivitystä. PMG-r yhmän puheenjohtajana aloittaa tanskalainen Jan Hjælmager. Hänen työnantajansa on tiedon hallinnasta Tanskassa vastaava virasto (Danish Agency for Data Supply and Efficiency). Kysyimme myös Hjælmageriltä, mitä hän ajattelee tulevasta roolistaan. ”Lähiaikoina ryhmän merkittävin tavoite on toteuttaa uusi opas standardien roolista paikkatietojen hallinnassa. Ohje tehdään yhdessä muiden standardisointijärjestöjen (Open Geospatial Consortium OGC ja International Hydrographic Organisation IHO) kanssa ja esitellään YK:n paikkatietokomitean vuosikokouksessa.”
Tulevaisuus näyttää suunnan
Hjælmager kommentoi myös ISO/TC 211 -ryhmän uutta organisaatiota, jossa puheenjohtaja tulee Iso-Britanniasta ja sihteeristö Ruotsista. Ensimmäistä kertaa ryhmän historian aikana puheenjohtaja ei ole Pohjoismaista. ”Kiinnostavaa nähdä, miten tämä vaikuttaa ryhmän toimintaan”, Hjælmager pohtii. Toiminta on myös laajentumassa yhä enemmän sähköiseen asiointiin (e-government), sisätilapaikannukseen ja esineiden internetiin (IoT). Mielenkiintoista nähdä, mitä nämä kaikki muutokset tuovat tullessaan.
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Positio-lehdessä 3/2021. Lue koko artikkeli alkuperäisessä muodossaan täältä.