• Artikkelin kategoria:Artikkelit
  • Artikkeli julkaistu:17.1.2022

Kartat täyttivät Twitterin marraskuussa

Twitter täyttyi taas marraskuussa kartoista, kun Topi Tjukanov haastoi twiittaajat julkaisemaan itse suunnittelemansa kartan päivässä eri teemoista. Kirjoittamalla Twitteriin aihetunnisteen #30DayMapChallenge pääset ihastelemaan toinen toistaan upeampia karttoja.

Kirjoittaja

You are currently viewing Kartat täyttivät Twitterin marraskuussa

Reilut kolme vuotta sitten Topi Tjukanov törmäsi sosiaalisessa mediassa Inktober- ja Tidy Tuesday -haasteisiin. Ensimmäisessä houkuteltiin ihmisiä julkaisemaan Twitterissä mustekynällä piirtämiään kuvia, jälkimmäisessä kannustettiin datan visualisointiin. Tjukanov alkoi pohtia innostuisivatkohan ihmiset julkaisemaan myös karttoja – ja se oli menoa! 

Kolmen vuoden aikana tuhannet ihmiset ympäri maailman ovat ottaneet Tjukanovin karttahaasteen omakseen. Osa heistä on julkaissut muutaman kartan, jotkut taas kaikki päiväkohtaisesti teemoitellut 30 karttaa kuukauden aikana, ja vieläpä kaikkina kolmena vuonna. Haasteen perusajatus onkin, että kuka tahansa voi osallistua juuri sellaisilla kartoilla sekä siinä mittakaavassa kuin itse haluaa. ”Kyseessä ei ole kilpailu, vaan ajatus on käyttää luovuutta ja jakaa tuotoksia verkossa positiivisessa ja kannustavassa ympäristössä”, Tjukanov painottaa. Siksi karttahaasteeseen onkin uskaltautunut osallistumaan niin karttanoviiseja kuin kartografian konkareitakin. Samasta syystä Tjukanov ei halua valita omaa suosikkiaan. Myös tämän jutun kuvat ovat esimerkkejä vuonna 2021 haasteeseen osallistuneista kartoista, jotka toimitus on valinnut tuhansien joukosta. Ideana on tuoda esille, kuinka erilaisia karttoja tänä vuonna haasteeseen osallistui, ei laittaa niitä paremmuusjärjestykseen. 

Haasteet antavat tilaa luovuudelle 

Jokaisen haastekerran alussa Tjukanov julkaisee eri teeman jokaiselle päivälle: Punaisia, sinisiä ja vihreitä karttoja. Pisteitä, viivoja ja alueita. Vektoreita, rastereita ja kolmiulotteisia karttoja. Maalla, merellä ja ilmassa. Koropleettikarttoja, lämpökarttoja ja interaktiivisia karttoja. Erilaisia teemoja riittää. 

Haasteen verkkosivuilla kerrotaan tarkemmin teemoista sekä annetaan vinkkejä esimerkiksi työkaluista ja kaikille avoimista aineistoista, joiden pohjalta karttoja voi tehdä. Tämä auttaa ideoinnissa, mutta osallistujat voivat käyttää muitakin ohjelmistoja ja työkaluja. Ainoastaan datahaasteissa on tarkoitus käyttää erikseen määriteltyä aineistoa, kuten vaikkapa OpenStreetMap-aineistoa. Luovuus onkin sekä sallittua että suotavaa, ja myös Tjukanov kannustaa siihen. Kaikkein kiinnostavimpia hänen mielestään ovat ne haasteet, jotka jättävät tilaa mielikuvitukselle. Luovuutta korostavissa haasteissa jutun kirjoittajalle jäi tänä vuonna erityisesti mieleen kartta, joka piti tehdä ilman tietokonetta. Tuotoksina nähtiin esimerkiksi huovasta, legopalikoista, elintarvikkeista sekä lasten suosimista hamahelmistä tehtyjä karttoja. Jokainen tulkitsee teemoja omasta, uniikista näkökulmastaan, mikä onkin koko karttahaasteen rikkaus. Kun kukaan ei täsmällisesti kerro mitä pitää tehdä, lopputulokset onnistuvat yllättämään.

Ensi vuonna isompana ja kauniimpana 

Kysyttäessä Tjukanovilta jatkuuko haaste myös ensi vuonna, ei vastaus jätä sijaa arvailuille: ”Ihan ehdottomasti. Isompana ja kauniimpana.” Marraskuussa 2022 Twitter siis täyttyy taas kartoista. Saamme jälleen ihastella mitä hienoimpia karttoja teemoista, joita ei rajoita mikään. Jäämme jännityksellä odottamaan tulevia tuotoksia.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Positio-lehdessä 4/2021. Artikkeli on luettavana myös Helsingin yliopiston kirjaston sivuilla.