• Artikkelin kategoria:Kolumnit
  • Artikkeli julkaistu:20.1.2022

Opiskelija! Muista tämä työnhaussa

Kirjoittaja

You are currently viewing Opiskelija! Muista tämä työnhaussa

Joulukuussa 2021 järjestetyssä Maantieteen opiskelijoiden työelämäillassa tavattiin maantieteen alumneja ja kuultiin tarinoita kiinnostavista urapoluista. Keskustelua käytiin opiskelijoiden, työntekijöiden ja työnantajien kesken. Mitä vinkkejä opiskelijat saivat työnhakuun?

1. Useissa työpaikkailmoituksissa on määritelty, minkälaista osaamista ja koulutustaustaa hakijalta vaaditaan. Lisäksi on voitu määritellä, miten pitkä työkokemus alalta vaaditaan.

Alumnien näkökulmasta paikkaa kannattaa hakea, vaikka paikan lopulta veisikin henkilö, jolla on enemmän osaamiskokemusta. Jos hakija on osoittanut pätevyytensä muuten, antanut hyvän kuvan itsestään ja jakanut yhteiset visiot työnantajan kanssa, työnantaja usein laittaa hakijan ylös. Myöhemmin hakijoihin on oltu yhteyksissä esimerkiksi kesätöiden puolesta!

2. Mitä teen, jos työpaikkailmoituksessa ei ole määritelty palkkaa?

Moni opiskelija löytää ensimmäisen alan työpaikkansa harjoittelun kautta. Kun taidot on hankittu uudessa työssä, kannattaa rohkeasti esittää palkkatoive! Palkkatoivetta ennen kannattaa kuitenkin tutustua alan keskiarvopalkkoihin. Esimerkiksi ammattiliitot tarjoavat apua näissä asioissa.

3. Monesti opiskeluaikana tulevaisuus on hämärä. Onko maantieteen opiskelijoille tarjolla muita töitä kuin kaavoitussuunnittelu kaupungilla?

Työidentiteetti syntyy sitä mukaa, kun tutustut erilaisiin työpaikkoihin ja toimenkuviin. Vaikka et olisikaan valmistunut työpaikkailmoituksessa mainitulta alalta tai lähtökohtaisesti työnkuvasta kiinnostunut, kannattaa töitä hakea silti ennakkoluulottomasti. Keskusteluiden, vastoinkäymisten ja onnistumisten kautta oma työidentiteetti alkaa muodostua.

4. Älä lannistu!

Työnantajan puolesta voit olla todella kiinnostava, vaikka onni ei olisi heti puolellasi. Hae uudestaan samaa paikkaakin – ole sinnikäs!