• Artikkelin kategoria:Artikkelit
  • Artikkeli julkaistu:8.6.2022

Kaupunkimalleissa piilevä potentiaali on nyt kaikkien hyödynnettävissä

Kirjoittaja

You are currently viewing Kaupunkimalleissa piilevä potentiaali on nyt kaikkien hyödynnettävissä
Kuva: Tutki Helsingin kaupunkimallia selaimessasi.

Kaupunkimallit ovat yksinkertaisesti selitettynä hyvin tarkkoja pienoismalleja kaupungeista virtuaalisessa muodossa. Siviilipalvelustaan Helsingin kaupungilla suorittava Pietari Niinimäki pyrkii tuomaan Helsingin kaupunkimalleja myös muiden potentiaalisten käyttäjien ulottuville.

Kaupunkimalleja on käytetty Helsingin kaupungilla muun muassa visualisointiin, kaupunkisuunnittelun apuvälineenä, sekä simulaatioiden ympäristönä, kuten esimerkiksi tuulivisualisoinneissa korkeiden talojen lähellä. Malleista olisi kuitenkin potentiaalia lukemattomiin muihinkin käyttötapoihin.

Kaupunkimallit on julkaistu avoimena datana kaikkien käyttöön, ja esimerkiksi arkkitehdit hyödyntävät malleja tutkiessaan uusien suunnittelemiensa rakennuksien soveltumista olemassa olevaan kaupunkiympäristöön. Toistaiseksi kaupunkimallien hyödyntäminen on siis ollut yleisempää osaavissa ammattilaispiireissä.

Rakenna Helsinkiä Minecraftissa

Helsinki3D+-Minecraft on valtava Minecraft-maailma, johon on luotu koko Helsingin kaupunki jokaisen tutkittavaksi ja muovattavaksi. Se on luotu Pietari Niinimäen kehittämällä ohjelmalla, joka pala palalta muuttaa ilmakuvauksella luotua kaupunkimallia Minecraft-maailmaksi.

Pietari kehittää sovelluksia ja projekteja, jotka pyrkivät tekemään kaupunkimalleista lähestyttävämpiä ja joissa kaupunkilaisten luovuus pääsee kaupunkimallin parissa valloilleen.

“Olen pitkään ihaillut ja tutkinut ilmakuvauksella luotuja kaupunkimalleja. Tunnistin heti kaupunkimalleissa piilevän potentiaalin, jonka saisi esiin, kun ne valjastettaisiin koko kansan käyttöön”, Pietari kommentoi.

Koko Helsingin kattava malli julkaistiin 2021 syksyllä. Se sai heti paljon huomiota, sillä moni niin lapsi kuin aikuinenkin innostui nähdessään oman kotikaupunkinsa tutussa suositussa pelimaailmassa. “Kiinnostusta mallia kohtaan tuli myös maailmanlaajuisesti, sillä vastaavaa todellisuuteen tai ilmakuvaukseen perustuvaa Minecraft-kaupunkia ei ole tietääkseni ennen luotu”, kommentoi Pietari.

Mallia ladataan nyt loppukeväästä 2022 yhä hyvää tahtia, ja moni varmasti löytää sille omat käyttökohteensa. Käytännön hyötyä mallista saatiin esimerkiksi ainakin Arabian peruskoulun ala-asteen opetuksessa.

Perinteistä Minecraftia on jo hieman käytetty siellä opetuksen tukena, mutta Helsinki3D+-Minecraft toimi myös oivallisena ympäristönä tähän. Oppilaat muun muassa kerääntyivät pelissä oman koulunsa alueelle ja muokkasivat omaa asuinaluettaan.

Kuva: Minecraft-Helsingistä tunnistaa helposti tutut maamerkit.

Haluatko tehdä omia 3D-tulosteita Helsingistä?

Stadi3D-lataaja on Pietarin toteuttama maksuton tietokonesovellus, jonka avulla kuka tahansa voi tulostaa kolmiulotteisen vaikka oman kotikorttelinsa mutkattomasti. Tulostettava alue rajataan tavallisesta kartasta, joten tulostaminen ei vaadi käyttäjältä edistyneitä teknisiä taitoja.

Kun alue on valittu, ohjelma lataa tarvittavat aineistot ja käsittelee ne automaattisesti 3D-tulostamiseen soveltuvaksi tiedostoksi, jonka voi tulostaa vaikka kirjastossa.

Tulosteet voivat toimia esimerkiksi koristeina, havainnollistavina pienoismalleina tai vaikka ainutlaatuisena lahjana tupaantuliaisissa uudelle asuinalueelle muuttaneelle ystävälle. Myös ulkomaalaiset 3D-tulostusharrastajat ovat kiinnostuneet Helsingin 3D-tulostamisesta, sillä yhtä tarkkaa kaupunkimallia ei ole ladattavissa muista kaupungeista.

Kuva: Stadi3D-lataajalla valitaan käyttöliittymässä kaupunkimallista haluttu alue, ja 3D-tulostaminen onnistuu useissa kirjastoissa.

Artikkelin kirjoittaja Pietari Niinimäki on suorittanut siviilipalvelustaan viimeisen vuoden ajan Helsingin kaupungilla 3D-kaupunkimallitiimissä. Niinimäki valmistui lukiosta keväällä 2021. Hän on itseoppinut koodari, joka puuhailee mieluiten pelimoottorien parissa. Niinimäen tekemiin peleihin voi tutustua hänen kotisivullaan ja hänet löytää myös LinkedInistä. Pietarin blogijulkaisu aiheesta löytyy myös HRI:n (Helsinki Region Infoshare) sivuilta.