• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:25.4.2024

Tiedote: Arvokkaat Ptolemaios-kartat saatavilla verkossa

You are currently viewing Tiedote: Arvokkaat Ptolemaios-kartat saatavilla verkossa
Sebastian Münsterin Ptolemaioksen maailmankartta vuodelta 1578. Lähde: digi.kansalliskirjasto.fi.

Kansalliskirjaston kokoelmiin kuuluva tutkija ja tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöldin 1800-luvulla keräämä tieteellinen kokoelma sisältää historiallisia karttoja, maantieteellistä kirjallisuutta, matkakertomuksia sekä harvinaiskirjoja. Osana tätä kokoelmaa on poikkeuksellisen eheä 1400–1500-luvuilla julkaistujen Ptolemaios-atlasten kokonaisuus, joka on nyt digitoitu ja julkaistu. Kaikki teokset ovat tekijänoikeuksista vapaita.

Digitaalista kokoelmaa voi selata ja sen sisältöön tehdä täsmällisiä hakuja digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Koko aineisto, myös atlasten sisältämät lähes 1900 karttaa, on luetteloitu, ja ne tulevat haettaviksi myös Kansalliskirjaston hakupalvelussa kevään kuluessa.

Ptolemaios-atlaksiksi kutsutaan vuodesta 1475 alkaen painettuja karttakirjoja, jotka sisältävät Klaudios Ptolemaioksen laatiman antiikin ajan Geographia-teoksen, sekä vaihtelevan määrän niin tekstin perusteella kuin ajan maantieteellisen tiedon mukaisestikin laadittuja karttoja ja alkutekstiä kommentoivia ja aihepiiriä käsitteleviä itsenäisiä kirjoituksia. Tämä Ptolemaios-atlasten kokonaisuus on yksi niistä perusteista, joilla Nordenskiöldin kokoelma lisättiin UNESCOn Maailman muisti -rekisteriin vuonna 1997.

Ptolemaios-atlasten digitoinnin mahdollisti Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahaston myöntämä rahoitus. Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja säätiöiltä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.

Ptolemaios-atlakset löydät täältä.

Aiheesta lisää Kansalliskirjaston Scripta Selecta -blogissa.

UNESCOn Maailman muisti -rekisteri.

Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto.

Teksti on Helsingin yliopiston tiedote.