Kansalliskirjaston kokoelmiin kuuluva tutkija ja tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöldin 1800-luvulla keräämä tieteellinen kokoelma sisältää historiallisia karttoja, maantieteellistä kirjallisuutta, matkakertomuksia sekä harvinaiskirjoja. Osana tätä kokoelmaa on poikkeuksellisen eheä 1400–1500-luvuilla julkaistujen Ptolemaios-atlasten kokonaisuus, joka on nyt digitoitu ja julkaistu. Kaikki teokset ovat tekijänoikeuksista vapaita.
Digitaalista kokoelmaa voi selata ja sen sisältöön tehdä täsmällisiä hakuja digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Koko aineisto, myös atlasten sisältämät lähes 1900 karttaa, on luetteloitu, ja ne tulevat haettaviksi myös Kansalliskirjaston hakupalvelussa kevään kuluessa.
Ptolemaios-atlaksiksi kutsutaan vuodesta 1475 alkaen painettuja karttakirjoja, jotka sisältävät Klaudios Ptolemaioksen laatiman antiikin ajan Geographia-teoksen, sekä vaihtelevan määrän niin tekstin perusteella kuin ajan maantieteellisen tiedon mukaisestikin laadittuja karttoja ja alkutekstiä kommentoivia ja aihepiiriä käsitteleviä itsenäisiä kirjoituksia. Tämä Ptolemaios-atlasten kokonaisuus on yksi niistä perusteista, joilla Nordenskiöldin kokoelma lisättiin UNESCOn Maailman muisti -rekisteriin vuonna 1997.
Ptolemaios-atlasten digitoinnin mahdollisti Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahaston myöntämä rahoitus. Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja säätiöiltä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.
Ptolemaios-atlakset löydät täältä.
Aiheesta lisää Kansalliskirjaston Scripta Selecta -blogissa.
UNESCOn Maailman muisti -rekisteri.
Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto.
Teksti on Helsingin yliopiston tiedote.