Artikkelit

Tähtitieteestä Maan tutkimukseen –viisi nostoa professori Markku Poutasen uran varrelta

Marraskuun lopussa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta eläkkeelle jäänyt emeritusprofessori Markku Poutasen ura on ulottunut viidelle vuosikymmenelle. Tähtitieteestä loikan geodesian tutkimuksen pariin tehnyt Poutanen on laajemmalle yleisölle tuttu tieteen kansantajuistajana. Pitkään uraan mahtuu lukemattomia kohokohtia, keräsimme niistä viisi keskeisintä.

  • Artikkelin kategoria:Artikkelit
  • Artikkeli julkaistu:28.12.2023

Älykkäämpää metsävarojen ja maankäytön suunnittelua

Jotta metsäsuunnittelua ja metsiin kohdistuvia maankäytön muutoksia voidaan toteuttaa optimaalisesti ilmasto- ja ympäristövaikutukset huomioiden, tarvitaan tarkkaa ja ajantasaista tietoa kartalle metsien hiilivarastoista ja -nieluista, sekä metsien monimuotoisuudesta muuttuvissa olosuhteissa. Sitowise…

  • Artikkelin kategoria:Artikkelit
  • Artikkeli julkaistu:12.12.2023

Paikkatiedon metadata hallintaan QGIS:illä

Suomessa Maanmittauslaitos ylläpitää suuria ja tärkeitä kansallisia paikkatietoaineistoja, jotka tarjoavat lähes loputtomia käyttömahdollisuuksia. Avain näiden aineistojen käytettävyyteen on niiden metatiedon hallinnassa. Jos aineiston ominaisuuksia ja sisäistä järjestystä ei tunneta, on mahdotonta tietää onko jokin tieto olemassa vai ei ja siihen voi olla vaikeaa päästä käsiksi.