Kuva: Paikkatietojen turvallisuuden asiantuntijat Minna Romppanen ja Joel Isotahdon kouluttivat aiheesta Geoforum Summitin työpajassa lokakuussa
Paikkatietojen turvallisuus ja tietosuoja ovat kriittisiä tekijöitä, jotka on otettava huomioon, jotta paikkatietoja voidaan hyödyntää turvallisesti ja tehokkaasti. Paikkatietojen suojaaminen on osa yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden turvallisuustyötä – ja toki myös yksityishenkilöidenkin. Tiedon suojaaminen on välttämätöntä, sillä tietojen leviämiseen ja hallitsemattomaan käyttöön liittyy monia uhkia.
Paikkatiedot turvaamassa yhteiskuntaa
Paikkatiedot ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnassamme. Esimerkiksi navigointi, kuljetukset, pankkien toiminta, terveydenhuolto, ruuan tuotanto, huoltovarmuustoiminta ja moni muu kriittinen työ vaatii ajantasaisia paikkatietoja. Myös autonominen liikenne, robotiikka ja tekoäly vaativat tarkkoja ja luotettavia paikkatietoja toimiakseen moitteettomasti. Uudet teknologiat tuovat mukanaan haasteita, joita pitää ratkaista, jotta tietoturva ja tiedon luotettavuus säilyy.
Yhteiskunnan kokonaisturvallisuus on yhä enemmän riippuvainen paikkatiedoista. Siksi ei ole yhdentekevää, miten esimerkiksi kunnat ja muu julkinen sektori käsittelee paikkatietoja. Yhtä lailla yrityksillä on merkittävä rooli esimerkiksi palvelun käyttäjien yksityisen tiedon suojaamisessa. Myös yksilöllä on oma vastuunsa tiedon suojaamisesta ja esimerkiksi tietosuojarikkomuksiin puuttumisessa.
Ennakointi kannattaa
Paikkatietojen reaaliaikaisuus ja saatavuus ovat tärkeitä, mutta samalla ominaisuudet voivat lisätä riskiä väärinkäytöksille, jos tietoja yhdistellään ja käytetään turvallisuutta vaarantaen. Siksi on tärkeää, että paikkatietojen hallinnassa noudatetaan tiukkoja tietosuoja- ja turvallisuusstandardeja.
Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että paikkatietoja käsitellään ja säilytetään turvallisissa ympäristöissä, ja että niiden käyttöä valvotaan tarkasti. Paikkatietoihin kohdistuu monia tietoturvallisuus- ja tietosuojavaatimuksia, joita ratkotaan käytännössä tietoturvallisuudesta tutuilla keinoilla. Menetelmien avulla uhkia voidaan etukäteen eliminoida tai ainakin pienentää riskiä. Uhkia voidaan havaita ajoissa ja myös korjata tilannetta, jos riski toteutuu.
Pääpaino on kuitenkin aina etukäteen tehtävässä suunnittelussa ja varautumisessa. Se on edullisinta ja tehokkainta. Varautumisessa pitäisi reagoinnin sijasta panostaa ennakointiin. Ennakoinnin suunnittelu edellyttää esimerkiksi hiljaisten signaalien havaitsemista sekä ennakointimenetelmien ja paikkatietoanalyysien hyödyntämistä.
Vinkkejä turvallisuuden parantamiseen
Paikkatietojen turvallinen käyttö on tärkeää, jotta voidaan suojata yksityisyyttä ja estää väärinkäytöksiä. Tässä kolme toimenpidettä, joilla voi varmistaa paikkatietojen turvallisen käytön:
- Tietojen anonymisointi: Ennen kuin paikkatietoja jaetaan tai analysoidaan, ne tulisi anonymisoida. Tämä tarkoittaa, että tiedoista poistetaan kaikki henkilöön yhdistettävissä olevat tiedot, jolloin yksilöiden yksityisyys säilyy.
- Tietoturvakäytännöt ja -teknologiat: Käytössä pitäisi olla vahvoja tietoturvakäytäntöjä ja – teknologioita, kuten salausmenetelmiä ja pääsynhallintajärjestelmiä. Tämä auttaa varmistamaan, että vain valtuutetut henkilöt pääsevät käsiksi paikkatietoihin ja että tiedot ovat suojattuja mahdollisilta tietomurroilta. Järjestelmien tekninen suojaus täytyy pitää kunnossa ja ajan tasalla.
- Tietosuojakoulutus ja -tietoisuus: Henkilöstöä ja käyttäjiä täytyy kouluttaa tietosuoja- ja tietoturvakäytännöistä. Tietoisuuden lisääminen auttaa varmistamaan, että kaikki osapuolet ymmärtävät paikkatietojen turvallisen käytön tärkeyden ja osaavat toimia asianmukaisesti. Käytössä on monia keinoja, joilla paikkatietojen tietosuojaa voi vahvistaa. Käyttöön voi ottaa esimerkiksi BIA-analyysin, tehdä uhkamallinnuksia, tietoturvatestata järjestelmiä sekä kouluttaa henkilöstöä. Oikea valikoima työkaluja löytyy, kun oman organisaation tilanne tunnetaan riittävän
hyvin.
Työ kannattaa aloittaa nyt, eikä vasta sitten kun jotakin sattuu. Location Innovation Hubin kautta kuntien on mahdollista saada tukea paikkatietojen turvaamiseen. Tutustu palveluihin ja ota yhteyttä, niin katsotaan kuinka voimme olla avuksi.