• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:4.1.2021

Digitaalinen kaksonen elinympäristöstä

You are currently viewing Digitaalinen kaksonen elinympäristöstä
Kuva: Jukka Fordell

Usein ihmisten ajatellessa luontoa he ajattelevat koskematonta luontoa kaukana kaupungeista. Todellisuudessa jako luonnon ja kaupunkien välillä on mutkikkaampi. Esimerkiksi pelkästään Helsingissä luonnonsuojelualueita on 61 kappaletta.

Helsingin kaupunki on myös edelläkävijä avoimen datan käytössä. Kaupungilla on olemassa karttapalvelu, joka kokoaa valtavan määrän dataa kaupunkilaisten ja ammattilaisten käyttöön. Karttojen lisäksi esimerkiksi kaavoitussuunnitelmat ja kaupungin ilmakuvat ovat suosittuja. 

Karttapalveluun on myös listattu kaupungin arvokkaat luontokohteet. Tiedot kattavat esimerkiksi merenrantakasvien esiintyvyyttä tai liito-oravan elinalueet. Lisäksi palvelun avulla voi tarkistaa, missä lähin tärkeä luontokohde sijaitsee.

Koko tämä suuri datamäärä on osaltaan luomassa kaupungin elinympäristön digitaalista kaksosta. Digitaalinen kaksonen voikin tarkoittaa muutakin kuin näköismallia asiasta tai ympäristöstä.

Sitowisen johtaja Mikko Ristikangas tarkoittaa digitaalisella kaksosella dataa, joka kuvaa esimerkiksi ihmisiä, liikennettä, luontoa, infrastruktuuria, metsiä, maankäyttöä, yksityisiä ja julkisia palveluita sekä kaavoituksen ja muun suunnittelun aineistoja.

Lue aineistoista lisää Sitowisen sivuilta.