• Artikkelin kategoria:Kolumnit
  • Artikkeli julkaistu:6.10.2021

Avoin tieto on arvokasta

Kirjoittaja

You are currently viewing Avoin tieto on arvokasta

Nykyään elämme avoimessa yhteiskunnassa. Tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan, ja tietojen yhteentoimivuutta kehitetään koko ajan. 

Yhdessä rakennamme tietojärjestelmiä ja infrastruktuureja, jotka ylittävät organisaatioiden, tieteenalojen ja valtioiden rajoja. Sovimme yhteiset pelisäännöt, joiden avulla voimme yhdistää tietoja, vaikka ne olisivat peräisin maantieteellisesti toiselta puolelta maailmaa tai alunperin täysin toiselta tieteenalalta. 

Maailma on mahdollisuuksia täynnä. Toisaalta se tuo riskejä mukanaan. Miten varmistamme, etteivät tietomme päädy vääriin käsiin tai ettei niitä käytetä vääriin tarkoituksiin? Jokaisen on itse punnittava, milloin hyödyt ja riskit ovat sopivassa tasapainossa. Itse olen avoimuuden ja yhteentoimivuuden kannalla. Haluan, että tiedot siirtyvät eri viranomaisten välillä mahdollisimman joustavasti ja ilman, että minulta täytyy joka kerta kysyä lupa. Tykkään siitä, kun kännykkä osaa ehdottaa lähintä apteekkia, kun tarvitsen lääkettä. Toki samaan aikaan haluan tietää, mitä tietoja minusta tai läheisistäni on kerrottu ja kenelle. 

Nämä arvot näkyvät myös työssäni. Edistän paikkatietojen yhteentoimivuutta niin työssäni INSPIRE-asiantuntijana (lue lisää sivulta 24) kuin Position päätoimittajana. Saanhan tässäkin lehdessä kertoa teille monesta hankkeesta, jossa rakennetaan avoimempaa ja yhteentoimivampaa maailmaa. 

Kauas on onneksi menty niistä ajoista, kun Porkkalan kohdalla oli valkoinen läntti Suomen kartoilla. Historialliset ilmakuvat näyttävät, miten alueelle rakennettiin muun muassa lentokenttä ilman, että Suomessa tiedettiin asiasta. Lue tästä lisää sivulta 13. 

Millaisessa Suomessa eläisimme, jos miehitys olisi jatkunut alunperin sovitut 50 vuotta? Porkkala olisi luovutettu meille takaisin vasta parikymmentä vuotta sitten. Emme saa koskaan tietää. Hyvä niin. Onneksi tiedämme monta muuta asiaa, kiitos avoimen yhteiskuntamme, jossa kaikki (paikka)tieto on arvokasta!

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Positio-lehdessä 3/2021. Lue koko artikkeli alkuperäisessä muodossaan täältä.