• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:14.10.2021

Virtuaalisten 3D-kaupunkimallien tulevaisuus

You are currently viewing Virtuaalisten 3D-kaupunkimallien tulevaisuus

Virtuaalisten 3D-kaupunkimallien tulevaisuus / Future visions of virtual city models

Kaupunkien digitaaliset kaksoset ja 3D-kaupunkimallit ovat valtava mahdollisuus. Mutta jäävätkö ne kaupunkiorganisaation pienimuotoiseen virkakäyttöön, vai ilmestyvätkö ne myös osaksi kansalaisten/kuntalaisten arkea ja yritysten liiketoimintaa?

KAOS-hanke (kaupunkimallien osaamispääoman kehittämishanke) järjestää Virtuaalisten 3D-kaupunkimallien tulevaisuus -webinaarin tiistaina 26.10. klo 12.15 – 16.00. Tule kuulemaan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä ja osallistumaan keskusteluun muun muassa seuraavista teemoista:

  • Mihin kaupunkien digitaaliset kaksoset ovat kehittymässä?
  • Miten 3D-kaupunkimalleja hyödynnetään nyt ja tulevaisuudessa?
  • Millaisilla välineillä virtuaaliset 3D-kaupunkimallit tuotetaan?
  • Miten kaupunkien digitaaliset kaksoset tukevat kaupunkitilan kestävää käyttöä?
  • Millaista uutta yritystoimintaa 3D-mallit mahdollistavat?

Keynote puhujina ovat futuristi Risto Linturi, 3D-geoinformaation professori Jantien Stoter sekä laserkeilauksen ja 3D-mallien asiantuntijaprofessori Juha Hyyppä Paikkatietokeskuksesta. Seminaari järjestetään webinaarina. Ilmoittautumiset 25.10. mennessä. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuuden alkua. 

Tilaisuus on pääosin suomenkielinen ja se toteutetaan osana ESR KAOS-hanketta (Kaupunkimallien Osaamispääoman Kehittäminen 6Aika-kaupungeissa). Hankkeen tulostavoitteet edellyttävät, että osallistujat täyttävät ja palauttavat rahoittajan vaatiman ESR-osallistujalomakkeen. Se lähetetään kaikille ilmoittautuneille seminaarilinkin yhteydessä, ja palauttaminen onnistuu myös sähköisesti.

Seminaarin ohjelma:

12:15 Avaus, järjestelyt ja johdanto teemaan Juhani Talvela (Aalto/KAOS-hanke)
12:30 Keynote: Prof Jantien Stoter (TU Delft) – Sustainable 3D city models for the future – towards Digital Twin data hubs
13:00 Keynote: Risto Linturi (futuristi, virtuaalikaupunkien pioneeri) – Virtuaalisen ja fyysisen kaupungin fuusio – visioita digitaalisten kaksosten kansalaiskäytöstä
13:45 Keynote: Juha Hyyppä (Aalto yliopisto/ FGI) Tieympäristön mallinnus liikkuvalla laserkeilauksella
14:20 Jarmo Suomisto (Helsingin kaupunki) – Kaupunkien ja yliopistojen yhteistyö – case Helsingin älykäs tietomalli 2025-hanke
14:50 J-P Virtanen (Forum Virium) – Kohti kaupungin digitaalista kaksosta
15:30 Jarkko Sireeni (xD Visuals Oy) – Rakennushankkeiden digitaaliset kaksoset liiketoimintaympäristönä
16:00 Vuorovaikutusalustan tuotosten tarkastelu
16:25 Tilaisuuden päätössanat

Tähän teemaan liittyvä tulevaisuustyöpaja järjestetään 29.11.2021 klo 10-16. Siihen osallistuvat pääsevät yhteisessä vuorovaikutuksessa linjaamaan konkreettisesti kaupunkimallien tekemisen ja hyödyntämisen suuntaa. Ilmoittautuminen työpajaan avataan 21.10.2021.