• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:2.3.2022

HAME-projekti muuttaa maakuntakaavoituksen tietomallipohjaiseksi

Suomessa on vuonna 2022 yhteensä 19 maakuntaa,  jotka ovat keskenään hyvin erilaisia niin kokonsa kuin myös alueiden käytön puolesta.

Maakunnan aluekäyttösuunnitelmat tehdään maakuntakaavoihin. Vaikka vielä näin 2020-luvulla maankäyttö- ja rakennuslain mukainen virallinen maakuntakaavakartta on paperinen, nykyään yhä useammat maakuntakaavat ovat kuitenkin digitaalisessa muodossa tietomallipohjassa.

Paikkatietoaineistojen osalta on tuttua, että tietomallipohjaisia ratkaisuja edistetään jatkuvasti. Muuten tiedot ovat hajallaan, niiden saatavuus on vaikeaa, tiedot eivät sisällä ominaisuutietoja ja lista vaan jatkuu. Koska visualisointi on totuttu suunnittelemaan paperiselle kaavalle, digitalisaation siirtymisprosessi ottaa aikansa.

HAME (harmonisoidut maakuntakaavat e-palveluiksi) on vuonna 2018 valmistunut hanke, jossa kehitettiin maakuntakaava-aineistojen yhtenäistä tietorakennetta. HAME-tietomalli sisältää nykyisin yhtenäisen tietorakenteen digitaalisille aineistoille. Kun kaikki käyttävät samaa tietomallia, aineistojen käytettävyys paranee ja esimerkiksi paikkatietoanalyysit sujuvat helpommin.

HAME-työkalu auttaa maakuntakaavojen hallintaa muun muassa helpottamalla tietosisältöjen eli kaavakohteiden attribuuttien täyttöä. Työkaluun on integroitu yleishyödylliset rajapintapalvelut, kuten Maanmittauslaitoksen taustakartta ja muita aineistoja, jotka auttavat piirtämisessä.

ProGIS ry:n aamuseminaarissa käytiin aihetta tarkemmin läpi. Voit katsoa tallenteen täällä.