• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:1.5.2023

Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen lataaminen uudistui

Kirjoittaja

You are currently viewing Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen lataaminen uudistui

Maanmittauslaitos julkaisi 30.1.2023 Karttapaikan yhteyteen uuden toiminnon Lataa paikkatietoaineistoja. Tämän osion kautta Karttapaikan käyttäjä voi ladata itselleen kartta- ja paikkatietoaineistoja eri formaateissa. Palvelu korvaa vanhan Avoimien aineistojen tiedostopalvelun, joka suljetaan toukokuussa 2023.

Uuden toiminnon myötä esimerkiksi maastotietokannan ja kiinteistörekisterikartan vektorituotteita saa Geopackage-muodossa ja kiinteistörekisterikarttaa lisäksi GeoJSON-muodossa. Molempia aineistoja voi ladata koko Suomen kokoisena tiedostona, kuntakohtaisesti tai omalla vapaalla rajauksella. Entinen lataustapa karttalehdittäin on myös tarjolla. Maastotietokannasta voi valita myös haluamansa teeman, jos ei halua ladata koko aineistoa. Maastotietokannan teemoja ovat esimerkiksi tieliikenne, rakennukset, hydrografia jne.

Uutta palvelussa on myös se, että hallinnollisille aluejaoille ja ortokuva-aineistolle on tarjolla vuosiversioita. Hallinnollisia aluejakoja on tarjolla v. 2012 alkaen ja ortokuvia vuodesta 2008 alkaen.

Karttapaikan taustapalveluna toimiva rajapinta Paikkatiedon tiedostopalvelu (OGC API Processes) on myös avattu käyttäjien saataville avoimena palveluna. Tämän rajapintapalvelun kautta on mahdollista ladata samoja aineistoja kuin käyttöliittymässä. Rajapintakutsuissa annetaan tietyt hakuparametrit, joiden avulla haetaan haluttu aineistopaketti. Maanmittauslaitoksen www-sivuilla palvelun kuvauksessa on annettu esimerkkejä rajapintakutsuista.

Käyttäjät apuna käyttöliittymän suunnittelussa

Uutta palvelua suunniteltaessa kuultiin laajasti aineistojen käyttäjien näkemyksiä. Vapaaehtoisia testaajia kutsuttiin Pasilaan luokkahuoneeseen ja Teams-tapaamisiin testaamaan beta-vaiheessa ollutta palvelua ja testaajilta saatiinkin arvokasta tietoa sekä käyttöliittymän toimivuudesta, toivotuista kehityskohteista että käyttötapauksista, joita käyttäjillä oikeassa elämässä Maanmittauslaitoksen aineistoihin liittyen on.

Lisäksi beta-vaiheessa oli mahdollista antaa mielipiteitä ja kehitysehdotuksia kyselyn kautta. Vastauksia saatiin lähes sata. Kiitämme kaikkia testaamiseen ja kyselyihin osallistuneita vielä tässä vaiheessa!

Tulevat kehityskohteet

Seuraavaksi palveluun tullaan lisäämään mahdollisuus ladata tarkkaa laserkeilausaineistoa, jonka pistetiheys on 5 pistettä/m2 (tuotenimeltään laserkeilausaineisto 5p). Karttapaikalla nyt saatavilla olevista aineistoista poiketen tämä aineisto vaatii käyttöluvan ja sen lataaminen on maksullista. Tarkkaa laserkeilausaineistoa lataavan tulee kirjautua palveluun vahvalla tunnistautumisella, jonka jälkeen hänelle muodostuu automaattisesti aineiston käyttölupa annettujen tietojen perusteella. Ostos maksetaan verkkopankki-toiminnolla. Tunnistuksessa käytetään Suomi.fi-tunnistautumista.

Laserkeilaus 5p -aineiston lataamismahdollisuus on tarkoitus saada palveluun kesän 2023 aikana.

Uusista palveluista on kerrottu Maanmittauslaitoksen uutisessa 2.2.2023.