• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:26.2.2021

Ennätysvilkas vuosi kansallispuistoissa

You are currently viewing Ennätysvilkas vuosi kansallispuistoissa

Luonto on aina ollut läsnä suomalaisessa kulttuurissa ja suomalaiset ovat pääsääntöisesti kovia luontomatkailijoita. Yhteisiä tavoitteita ovat niin luonnonrauhan hakeminen kuin myös kauniista luonnosta nauttiminen. Paikkatietoaineistot osoittavat, kuinka koronapandemian aikana käynti kotimaisissa kansallispuistoissa on vilkastunut entisestään, vaikkakaan pandemia ei ole ainut syy.

Metsähallitus on seurannut luontoliikkumista vuodesta 2001 asti. Tilastot osoittavat, että muun muassa maastopyöräilijöiden ja nuorten määrät luonnossa ovat kasvaneet. Vaikka hotelli- ja ravintola-ala on kärsinyt pandemian kurittamasta taloustilanteesta, luontokohteiden lähistöllä sijaitsevat ruokakaupat ja huoltoasemat ovat saaneet paljon uusia asiakkaita.

Metsähallituksen tietopalveluiden (luontoon.fi ja retkikartta.fi) kasvoi myös noin 50 % edelliseen vuoteen verrattuna. Kansallispuistojen käyntimäärät kattoivat lähes puolet kaikista suojelualueiden ja asiakaspalvelupisteiden käynneistä, joita oli 9,2 miljoonaa vuonna 2020. Kansallispuistojen käyntimäärä kasvoi 23 % vuoteen 2019 verrattuna.

Kun perheiden ja nuorten luonnossa liikkumisen trendiin lisätään myös ulkomaalaiset matkailijat, tulee luontokohteissa riittämään hulinaa myös jatkossa. Käyntimäärien kasvu on pitkän kehityksen tulos, joten myös koronapandemian jälkeen on odotettavissa korkeita lukuja.