• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:5.2.2021

Liikkuminen muuttuu pysyvästi koronan vuoksi

You are currently viewing Liikkuminen muuttuu pysyvästi koronan vuoksi
Kuva: Telia

Pandemian aikana tapahtuneet muutokset liikkumiskäyttäytymisessä vaikuttuvat erityisesti kaupunki- ja liikennesuunnitteluun esimerkiksi julkisen liikenteen päivitystarpeita hahmottaessa. Jotta muutoksiin voidaan reagoida, tarvitaan tueksi kattavaa tietoa ihmisvirroista.

Matkapuhelinten laajan käytön myötä operaattorit keräävät sijaintitietoja GPS-datan ja matkapuhelinsignaalien kautta. Mobiilidatan avulla voidaan mitata, miten ihmiset käyttävät esimerkiksi kaupunkitiloja, mukaan lukien liikenneverkot. Liikkumisdata tarjoaa myös mahdollisuuksia suunnitella maakuntien ja kaupunkiseutujen väliset liikenteen kehittämishankkeet tai ratahankkeet entistä huolellisemmin.

Telia ja Ramboll ovat sopineet yhteistyöstä Telian Crowd Insights -palvelun käyttöön liittyen. Crowd Insights -palvelun avulla voidaan kartoittaa ihmisvirtojen liikkeitä. Palvelua on tähän asti tarjottu tueksi viranomaisten päätöksentekoon korona-aikana. Analytiikkaan tarvittava data kerätään mobiililaitteiden anonyymeista sijaintitiedoista ja sitä voidaan käyttää useisiin eri tarkoituksiin.

Yhteistyö tähtää liikkumistiedon laajaan hyödyntämiseen julkisen hallinnon ja yritysten toteuttamissa liikenteen, kaupunkisuunnittelun ja matkailun kehittämisen hankkeissa. Yhteistyötä on tarkoitus laajentaa myös muualla Pohjoismaissa. Lisätietoa yhteistyöstä löytyy täältä.