• Artikkelin kategoria:Tiedotteet
  • Artikkeli julkaistu:17.3.2021

Urban3 – uusi kotimaisen rakennetun ympäristön innovaatiokeskittymä

You are currently viewing Urban3 – uusi kotimaisen rakennetun ympäristön innovaatiokeskittymä
Kuva: Esa Kapila, sisustus: Mint&More

Torstaina 18.3. lanseerataan uusi Urban3:ksi nimetty rakennetun ympäristön innovaatiokeskittymä, joka sijaitsee Pohjoismaiden suurimmassa startup-keskittymässä Maria 01:ssä. Tila tarjoaa jo kauan kaivatun alustan ja kohtaamispaikan rakennetun ympäristön toimijoiden laajan yhteistyön edistämiseksi sekä ekosysteemin innovatiivisten ratkaisujen ja toimintatapojen nostamiseksi esiin.

Urban3 on suunniteltu monipuoliseksi yhteistyötilaksi, tapahtumapaikaksi ja studioksi sisällöntuotannolle, sekä toimialan menestystarinoiden levittämiseksi niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Urban3 tuo innovaatioekosysteemit yhteen 

Urban3:n tilaa ja yhteisöä orkestroi kiinteistö- ja rakentamisalan yleishyödyllinen ekosysteemitoimija KIRAHub, jonka toiminta on saanut alkunsa KIRA-alan tarpeesta purkaa toimialan sisäisiä siiloja ja saattaa sen toimijoita yhteen edistämään koko alan kestävää uudistumista digitalisaation avulla. KIRAHubin aloitteesta syntyneen yhteisön tavoitteena on luoda tilasta kokonaisvaltainen ja eläväinen alusta kotimaisen rakennetun ympäristön kestävän tulevaisuuden edistämiseksi. 

“Rakennetun ympäristön digitalisoituminen tuo meidät yhä useamman toimialan, kuten energiantuotannon, palveluliiketoiminnan ja liikkumisen piiriin – moni innovaatio syntyy näissä rajapinnoissa. Kentällä on monia ekosysteemitoimijoita, jotka edistävät samoja päämääriä eri näkökulmista. Mielestämme on tärkeä saattaa nämä toimijat ja heidän verkostonsa yhteiseen “tilannehuoneeseen”, jotta visio rakennetun ympäristön tulevaisuudesta voi myös muotoutua yhdessä”, KIRAHubin yhteisömanageri Vappu Id toteaa.

”Urban3 on ennen kaikkea paikka uusille ideoille. Laajennettu ekosysteemimme mahdollistaa eri alojen yritysten ja ammattilaisten välisen yhteistyön aivan uudella tavalla”, jatkaa Jätkäsaari Mobility Labin projektipäällikkö Janne Rinne Forum Virium Helsingiltä. 

Urban3 tarjoaa tilan jo kuudelle ekosysteemitoimijalle, jotka kaikki edistävät rakennetun ympäristön toimialakentän uudistumista omista näkökulmistaan. “Hyvin toimiva kiinteistö- ja rakentamisala on olennainen osa vaurasta digitaalista yhteiskuntaa, jossa myös henkilötietojen käyttö on päivittäistä. Haluamme osallistua eettisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden kehittämiseen myös tällä toimialalla”, Teemu Ropponen, MyData Globalin toiminnanjohtaja perustelee mukana oloaan.

”Rakennettu ympäristö on myös suurin paikkatietojen kuluttaja. Koska paikkatietojen ja palvelujen tarve kasvaa jatkuvasti, on jäsentemme kannalta arvokasta päästä vuorovaikuttamaan monipuolisesti toimialan toimijoiden kanssa”, GeoForum Finlandin toimitusjohtaja Juha Saarentaus jatkaa. 

Tila on suunniteltu mukautumaan ekosysteemitoimijoiden monipuolisiin tarpeisiin. “Urban3:ssa meillä on loistavat puitteet yhteistyön ja näkyvyyden, yhteisten tapahtumien ja verkostoitumisen parantamiseksi”, painottaa Mobility Launchpadin projektipäällikkö Raimo Tengvall Forum Virium Helsingiltä.​Tilaan on myös luotu sisäinen “Media lab, Visual lab & Sound lab” -yhdistelmä. Sen tarkoituksena on palkitun ammattilaistiimin avulla kannustaa toimialaa jakamaan oppejaan ja onnistumisiaan helposti laajemman kohderyhmän tietoon.

Avoin testialusta uusille ratkaisuille 

“Etsimme sopivinta sijaintia pitkään ja Maria 01:n kampuksella pääsemme laajentamaan ekosysteemiämme aidosti myös startup-kentälle. Myös Marian kunnianhimoiset laajentumissuunnitelmat sopivat hyvin omaan ambitiotasoomme”, Id perustelee Urban3:n sijaintia.

Maria 01 toimii kotipesänä jo yli 150 startup-yritykselle, joista lähes kolmannes työskentelee rakennetun ympäristön parissa. “Tilamme toiminnallisuuksista showroom- ja testialusta-konseptit ovat ekosysteemin kasaamisen jälkeen seuraavat suuret ponnistukset”, Id jatkaa.

Tilassa on koettavana ja kokeiltavana tällä hetkellä jo useita kotimaisia innovaatioita Tarkoitus on luoda tilaan kattava showroom palvelemaan eri näkökulmista yhä paremmin rakennetun ympäristön innovaatioista kiinnostuneita kohderyhmiä. “Toivomme, että Urban3:sta kasvaa yleisesti noteerattu näyttelytila ja testialusta näiden ratkaisuille ja niiden mahdollistamille vaikuttaville kokonaisuuksille.”

LISÄTIETOJA AIHEESTA

Vappu Id, yhteisö- ja kulttuurimanageri, KIRAHub 
vappu@kirahub.org 
050 4728 700 

Urban3 -tilassa mukana

KIRAHub, Jätkäsaari Mobility Lab, AEC Business, Vastuu Group & Platform of Trust, KEKO-project, Geoforum Finland, MyData Global, Open Knowledge Finland, Granlund, OiOi & Urbantech Helsinki 

Urban3 showroomin toimijat/ratkaisut

Naava, IISY Freesi, Salto + Ratna, Spacent, OiOi, Granlund, Lightform, Screen Cloud, Ramboll, Zoan, Nokia, Solteq, Genelec, Sova3D 

Tule mukaan seuraamaan lanseeraustilaisuutta 18.3. Klo 14:30-16: https://youtu.be/kRMGk3M5XeA