• Artikkelin kategoria:Kolumnit
  • Artikkeli julkaistu:13.5.2022

Kartografien jälleennäkemisen riemua renessanssihengessä

Koronapandemian aiheuttama globaalien tiedekongressien pitkä kuiva kausi päättyi paikkatietoalan osalta, kun International Cartographic Conference järjestettiin Italian Firenzessä 14.-18. joulukuuta 2021.

Kirjoittaja

You are currently viewing Kartografien jälleennäkemisen riemua renessanssihengessä
ICC 2021 avattiin Firenzen upeissa renessanssipuitteissa. (Kuva: Pyry Kettunen).

ICC on perinteikäs, vuodesta 1962 lähtien joka toinen vuosi järjestetty kartografian maailmankongressi, jossa kartografit pääsevät tapaamaan toisiaan.

ICC painottuu tutkimukselliseen otteeseen vahvalla yliopistojen ja kansallisten karttalaitosten osallistumisella, mutta sisällyttää avarakatseisen inklusiivisessa hengessä mukaan myös kartografian parissa toimivat yritykset, harrastajat ja muut kartoista kiinnostuneet.

Firenzen konferenssin paikallisista järjestelyistä vastasi uutterasti toiminut italialainen paikalliskomitea puheenjohtajanaan Giuseppe Scanu Sassarin yliopistosta ja näkyvimpänä päätoimihenkilönään Pisan yliopiston Paola Zamperlin.

Tapahtuma keräsi runsaasti osallistujia

ICC 2021 järjestettiin pandemian vuoksi hybriditoteutuksena, mikä saattoi vaikuttaa osallistujamäärän kipuamiseen yli kuuteen sataan. Noin puolet osallistuivat kuitenkin paikan päällä. Suurimmat osallistujamäärät tulivat Italiasta, Tsekeistä, Yhdysvalloista, Saksasta ja Puolesta.

Numeerisesti lähes jokainen osallistuja kontribuoi konferenssin tutkimussisältöön. Järjestäjillä oli siis kongressiin valmistautuessa luettavanaan lähes 600 tiivistelmää ja artikkelia. Lisäksi konferenssissa järjestettiin kansainvälinen karttanäyttely, joka kokosi esittelyyn yli 400 karttatuotetta ympäri maailman.

Kartografisen tieteen nykytila

Firenzen kongressi jatkoi tuttuun tyyliinsä runsastarjontaista ICC-kattausta kartografisen tieteen ja tutkimuksen eri puoliin, joita todella riittää. Puolen tusinaa yhtäaikaista esityssessiota pyöri kolme ja puoli päivää Firenzen yliopiston tiloissa ja samanaikaisesti hybridinä virtuaalikokoushuoneissa.

Tämän lisäksi konferenssiviikon maanantaina järjestettiin 13 työpajaa pääosin koko tai puolen päivän seminaarimuodossa. Näin suuressa konferenssissa on haastavaa nostaa esiin selkeästi huomionarvoisimpia aiheita, mutta suuria sessio- ja siten myös esitys- ja yleisömääriä kokosivat ainakin seuraavat teemat:

  1. Karttojen suunnittelu
  2. Kognitio geovisualisoinnissa
  3. Lisätyt ja virtuaalitodellisuudet kartografiassa
  4. Koulutus ja jatkuva oppiminen kartografiassa
  5. Käyttö, käyttäjät ja käytettävyys

Konferenssin ohjelma tutkimustekstilinkkeineen löytyy kokonaisuudessaan tapahtumasivuilta.

Suomelle näkyvyyttä ja karttataidon menestystä

Suomi kuuluu Kansainväliseen kartografiseen yhdistykseen ICA:an Suomen Kartografisen Seuran kautta. Suomesta onkin käyty ICC-kongresseissa tasaisen varmasti pienemmillä ja suuremmilla osallistujamäärillä, pääasiassa tutkijoiden voimin.

Tällä kertaa osallistujia oli maastamme yhteensä yhdeksän, joista kolme paikan päällä. Suomalaisten organisaatioiden tutkimusesityksiä nähtiin yhteensä kuusi, esittäjinä Antti Jakobsson, Merve Keskin, Pyry Kettunen, Ossi Kotavaara ja Mikko Rönneberg.

Pyry Kettunen toimi yhden “Karttojen suunnittelu” -tutkimussession puheenjohtajana ja johti puhetta tieteellisen komission Cognitive Issues in Geographic Information Visualization -kokouksessa.

Suomella oli Kansainvälisessä karttanäyttelyssä oma osionsa, jossa esiteltiin kuutta maassamme tuotettua paperikarttatuotetta sekä kahta kartta-atlasta. Näistä Tapio Palveluiden Karttakeskuksen “Ilmailukartta ICAO 1 : 500 000” voitti ensimmäisen palkinnon näyttelyyn liittyvän karttakilpailun “Charts on panels” -sarjassa.

Yksi karttakilpailun voittopalkinto saatiin Suomeen Tapio Palveluiden Karttakeskuksen Ilmailukartalla. Maskin takaa hymyilevät Pyry Kettunen ja ICA:n yleissihteeri ja rahastonhoitaja Thomas Schulz (Kuva: Merve Keskin, Maanmittauslaitos).

Lasten kansainvälisessä karttanäyttelyssä Suomesta nähtiin kuusi karttaa ja siihen liittyvässä kilpailussa Lyyti Kalakosken “Où vont les glaciers” voitti alle kuusivuotiaiden sarjan kolmannen palkinnon.

Kahden vuoden päästä vaihdetaan taas mannerta

ICA on pyrkinyt vaihtamaan tasapuolisesti kongressin pitopaikan mannerta ja näin tapahtuu seuraavaksikin kerraksi vuodelle 2023, kun konferenssi järjestetään Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.

Paikan päällä osallistuneena raportoi Pyry Kettunen, pyry.kettunen@maanmittauslaitos.fi.